Baanan rekrytointimallit auttavat työllistymisessä

Baana-t-paita
Pätevä työntekijä ei ole mistään kotoisin.

 

Kesän ja syksyn aikana Baana on päässyt kokeilemaan onnistuneesti erilaisia työllistämismalleja, kun Höyrylaivaosakeyhtiö S/S Ukkopekka työllisti työ- ja rekrytointikokeilun jälkeen neljä henkilöä ja Turun seudulla toimiva elintarviketehdas palkkasi kesäsesongiksi viisi henkilöä kymppimallin avulla. Lisäksi Suomen Kovabetoni oy palkkasi työntekijöitä ryhmärekrytoinnin avulla. Työnantajat olivat erittäin tyytyväisiä onnistuneeseen rekrytointiin ja Baana-hanke sai arvokasta kokemusta mallien toimimisesta käytännössä.

Rekrytointi- ja työkokeilujen kautta työsuhteeseen

Höyrylaivaosakeyhtiö S/S Ukkopekka etsi kesäksi ravintolatyöntekijöitä ja innostui yhteistyöstä Baana-hankkeen kanssa. Yhtiöllä oli aikaisempaa kokemusta maahanmuuttajataustaisten palkkaamisesta, joten asia ei ollut vieras. He toivoivat hakijoilta aikaisempaa kokemusta ravintolatyöskentelystä, joten Baana etsi heille siihen sopivat ehdokkaat. Esihaastattelujen kautta hakijat pääsivät haastatteluun työnantajan kanssa. Tämän jälkeen heidän kanssaan solmittiin työ- ja rekrytointikokeilusopimukset, joiden tarkoitus on yleensä kuukauden mittaisella kokeilulla selvittää työntekijöiden soveltuvuus työpaikkaan. Höyrylaivaosakeyhtiö S/S Ukkopekka kuitenkin solmi heidän kanssaan työsopimukset nopeutetusti jo kahden viikon kokeilun jälkeen.

Höyrylaivaosakeyhtiö S/S Ukkopekka oli erittäin tyytyväinen rekrytoimiinsa työntekijöihin, mutta kesäsesonkityöllistäjänä ei kyennyt tarjoamaan pidempää työsuhdetta.

Kymppimalli kielitaidon kompensoijana

Turun seudulla toimiva elintarviketehdas halusi löytää kesäsesongiksi muutaman työntekijän. Baana ehdotti heille työllistämismalliksi kymppimallia, jossa yksi työntekijä saa hieman korotettua palkkaa ja toimii yhteyshenkilönä sekä tulkkina työnantajan ja samaa vierasta kieltä puhuvien työntekijöiden välillä. Tämä mahdollistaa hyvän työntekijän palkkaamisen hänen kielitaidoistaan riippumatta. Kymppimallin mukaisesti palkatut työntekijät toimivat aina tiiminä, jotta kommunikaatio esimiehen ja työntekijöiden välillä olisi jouhevaa.

Tehdas tarjosi aluksi töitä vain kesäsesongille, mutta olisi myöhemmin halunnut vielä palkata muutaman työntekijän pidemmäksi aikaa. Hyville työntekijöille on kuitenkin kysyntää, ja nämä työntekijät olivat jo ehtineet työllistyneet muualle.

Ryhmärekrytointi tuotti tulosta

Rekrytointimallit ovat olleet kokeilussa myös nyt syksyllä, kun Suomen Kovabetoni oy kaipasi työntekijöitä tehtaalleen. Baana järjesti yhdessä työnantajan kanssa potentiaalisille työntekijöille koulutuspäivän, johon kuului ensin tutustumiskäynnin tehtaalle, jonka jälkeen heillä oli ryhmärekrytointitilaisuus Cityworkin tiloissa yhdessä työnantajan edustajan kanssa. Rekrytointitilaisuuden jälkeen Suomen Kovabetonille työllistyi viisi työntekijää, joista osa oli kantasuomalaisia.

 

Baana-hankkeella on monenlaisia työkaluja työllistää henkilöitä kielitaidosta riippumatta. Nyt kokeillut rekrytointimallit on testattu käytännössä ja todettu toimiviksi, joten niitä tullaan käyttämään jatkossakin. Maahanmuuttajan työllistymisestä on sekä hyötyä työnantajalle ja työntekijälle, mutta myös yhteiskunnalle. Työntekijä saa työkokemusta Suomesta ja suomalaisesta työkulttuurista ja oppii samalla suomen kieltä luonnollisessa ympäristössä. Työnantaja puolestaan saa kokemusta maahanmuuttajien palkkaamisesta ja uudesta kulttuurista.